19 Agustus 2013

Tempoyak itu apa ??

Begini sodara-sodara, Tempoyak itu adalah Durian Fermentasi.
Bile kitak pegi ke Pontianak atau ke Negeri Melayu, pasti kitak ketemu dengan jenes makanan satu ni.
Yelah, tempoyak memang dah tak sing agik kedengarannye di telinge rakyat melayu. Sebab tempoyak ni termasok salah satu makanan turon-temuron yang udah ade sejak jaman nenek moyang dan kesultanan Negeri Melayu.
Tempoyak ni ade di setiap musim, tapi yang paling banyak memang kalo agik musim durian melimpah-limpah tang Negeri ni.
Berikot care mbuat tempoyak yang baik dan benar:
1. Sediekan buah durian yang udah masak.
2. Pisahkan biji durian dari dagingnye.
3. Kasik garam sikit untok ngasi rase asin di daging
durian, tampe ngilangkan rase manisnye, lalu kodak-kodak sampai rate.
4. Tambahkan sikit cabe rawit tumbok.
5. Tarok dalam stoples, biarkan 3-5 hari.
Setelah jadi fermentasinye, tempoyak tu dah siap di makan dengan nasi puteh. Bise juga diolah agik dengan mengkombinasikannye dengan masakan laen, macam sambal udang tempoyak, dll.

Pondok Kehidupan, 16 Agustus 2013

Tidak ada komentar:

Posting Komentar